Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας διεξήγαγε έρευνα με τίτλο «Καταγραφή των απόψεων του επιβατικού κοινού για τις μετακινήσεις με το αστικό ΚΤΕΛ του Νομού Τρικάλων και η σύνδεση αυτών των απόψεων με τις ανάγκες κατάρτισης των οδηγών των λεωφορείων». Η έρευνα αποτελεί μία πρωτοποριακή προσέγγιση για τη διάγνωση των επιμορφωτικών αναγκών που προτάθηκε από το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και το σωματείο οδηγών αστικού ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων.
Η έρευνα βασίζεται σε τρεις κατηγορίες, στους οδηγούς, στο επιβατικό κοινό και στο μη επιβατικό κοινό. Όσον αφορά στους οδηγούς, το μεγαλύτερο ποσοστό (77%) εργάζεται πάνω από 10 χρόνια ως οδηγός στα αστικά λεωφορεία. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την ώρα της εργασίας τους είναι το κυκλοφοριακό (85%) και οι παράνομες σταθμεύσεις των Ι.Χ. (38%) και πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να λυθούν με την καλύτερη αστυνόμευση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι οδηγοί έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την εργασίας τους σε ποσοστό 62% και το 82% των οδηγών θα επιθυμούσε να καταρτιστεί περαιτέρω. Η εικόνα που έχουν οι οδηγοί για τους συναδέλφους τους είναι αρκετά καλή και πιστεύουν πως τα λεωφορεία είναι πολύ ασφαλή.
Ακολουθεί το επιβατικό κοινό όπου κατά κύριο λόγο είναι ηλικίας 16 έως 35 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν μεταφορικό μέσο και κυρίως Ι.Χ., παρ’ όλα αυτά το 52% χρησιμοποιεί κάθε μέρα το λεωφορείο επειδή τους εξυπηρετεί. Οι επιβάτες είναι αρκετά ικανοποιημένοι (41%) με τη συχνότητα των δρομολογίων και ο χρόνος αναμονής τους στην στάση κυμαίνεται από 5 έως 10 λεπτά (38%). Το 54% των επιβατών πιστεύουν ότι είναι ακριβό το εισιτήριο και θα επιθυμούσαν να έχουν στην κατοχή τους μηνιαία κάρτα (57%). Τέλος οι επιβάτες είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τη γενική συμπεριφορά των οδηγών και το κυριότερο παράπονο όπου έχουν είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις η συμπεριφορά των οδηγών υπήρξε αντιεπαγγελματική (38%).
Τέλος το 65% του επιβατικού κοινού που δεν χρησιμοποιεί το λεωφορείο είναι κυρίως της ηλικίας 26 έως 45 ετών. Το 75% του δείγματος που ρωτήθηκε έχει στην κατοχή του Ι.Χ. και η τελευταία φορά που χρησιμοποίησαν το λεωφορείο ήταν πριν από 1 έως 3 μήνες. Κατά κύριο λόγο δε χρησιμοποιούν κάποιο μεταφορικό μέσο λόγο των μικρών αποστάσεων (71%).


